Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) ar putea prelua de la primării colectarea impozitelor pe propietate, după ce Guvernul a decis în iulie ca taxarea să se realizeze în funcţie de destinaţie, şi nu de calitatea proprietarului clădirii sau al terenului.
Taxele pe proprietate sunt reprezentate în principal de impozitele pe clădiri şi terenuri şi taxele pe mijloacele de transport. „Vom studia posibilitatea ca ANAF să colecteze taxele pe proprietate, în numele autorităţilor locale”, se arată în scrisoarea suplimentară de intenţie agreată la începutul lunii august de autorităţile române cu Fondul Monetar Internaţional.
Intenţia celor de la Bucureşti nu este văzută, însă, cu ochi buni de edilul Zalăului.
„Am auzit că ANAF ar putea prelua colectarea de la primării a impozitelor pe proprietate, dar din punctul meu de vedere, este o greşeală această intenţie, mai ales că vorbim tot timpul de descentralizare, iar această măsură, dacă s-ar pune în practică, ar însemna total opusul. Administraţia locală s-a străduit să pună la punct posibilităţi de plată şi de colectare a impozitelor şi taxelor locale, gestionează situaţiile contribuabililor şi deţine evidenţe ale acestora. Toate cele menţionate au presupus costuri şi timp pentru administraţia locală, astfel că transferarea colectării către centru ar însemna că se ia totul de la zero”, a declarat Radu Căpîlnaşiu.
Potrivit sursei citate, încă nu există un cadru legal, doar discuţii referitor la preluarea de către ANAF a colectării taxelor şi impozitelor pe proprietate, astfel că nu se cunoaşte cum va fi sau dacă va fi reglementată această intenţie, ce dispoziţii vor fi date privind colectarea sumelor, personalul sau procentul/suma care ar urma să se întoarcă la admnistraţia locală.
Taxele lui 2012
De la începutul anului şi până în 31 iulie, Serviciul Impozite şi Taxe Locale din cadrul Primăriei Municipiului Zalău a colectat de la zălăuanii persoane fizice suma de 2,1 milioane de lei – la capitolul impozit pe clădiri, prevederile bugetare pentru anul în curs fiind de 2,9 milioane de lei. La acelaşi capitol, de la zălăuanii persoane juridice a fost încasată suma de aproximativ 6,1 milioane de lei, prevederile bugetare pentru întreg anul fiind de 8,7 milioane de lei.
La capitolul impozit pe terenuri, în perioada 1 ianuarie – 31 iulie, de la persoanele fizice din Zalău s-au colectat impozite şi taxe în total de 169.000 de lei, prevederile bugetare pentru întreg anul fiind de 203.000 lei De la persoanele juridice, la acelaşi capitol, s-a încasat 472.500 de lei, în timp ce prevederile bugetare pentru 2012 sunt de 586.000 lei.
Referitor la impozitul pe mijloacele de transport deţinute de cetăţeni, edilul a spus că, până în 31 iulie, s-a încasat de la zălăuanii persoane fizice suma de 1,8 milioane de lei, prevederile bugetare pentru întreg anul fiind de 2,7 milioane de lei. De la zălăuanii persoane juridice, în acelaşi interval de timp, s-au colectat impozite pe mijloace de transport deţinute în valoare de 972.000 de lei, prevederile bugetare pentru întreg anul fiind de 1,7 milioane de lei.
Baza de impozitare – modificată
Guvernul a modificat, luna trecută, baza de impozitare, iar taxarea va varia în funcţie de utilizarea proprietăţii, circuit comercial sau privat, şi nu de natura proprietarului, persoana fizică sau persoană juridică, aşa cum se calcula până în prezent. Ca urmare, impozitul plătit de o persoană fizică sau o firmă ar putea fi similar dacă imobilele deţinute au aceeaşi destinaţie.
Anul trecut, autorităţile locale au încasat din taxele pe proprietate circa aproape 4 miliarde de lei, iar pentru acest an se estimează o creştere a încasărilor cu 4,5 la sută, la 4,2 miliarde lei.
Decizia de tranfer a colectării acestor taxe de la autorităţile locale la ANAF ar putea avea legătură cu noul departament privind controlul marilor averi, care ar putea accesa astfel direct o importantă bază de date.Tot în scrisoarea de intenţie sus amintită se menţionează că ANAF caută finanţare pentru a achiziţiona sisteme IT la departamentul de control al marilor averi necesare pentru analiza de risc.